Kérdezz-felelek

» Gyantázás után mikor lehet strandra menni, napozni?

Kozmetikai gyantázás után min. 18-24 óra elteltével érdemes strandra, uszodába, szaunába, bármilyen közös fürdőbe menni. Ez a szabály vonatkozik a napozásra, szoláriumozásra és önbarnításra is!

Gyantázáskor a bőr felső, elhalt hámrétegét is eltávolítjuk, ezáltal a bőrünk rövid ideig fokozottan érzékenyebb, mint általában. Így bizonyos időnek el kell telni ahhoz, hogy kevésbé legyen érzékeny a különboző vegyi anyagokra (pl. naptej, szolárium-krém, klóros víz, önbarnító stb), és környezeti hatásokra (pl. UV-fény, forró levegő, tengervíz).

Ezt a fokozott érzékenységet megelőzve használok minden gyantázás után megfelelő nyugtató, hűsítő és hámképző ápolóanyagokat, melyek közvetlenül a szőrtelenítés után fejtik ki hatásukat! Fontosabb hatóanyagok:

  • teafaolaj(gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő) 
  • levendulaolaj(gyulladáscsökkentő, nyugtató) 
  • Aloe Vera(nyugtat, hűsít, hidratál)
  • mandulaolaj(E-vitamnban gazdag,puhít, táplál) 
  • körömvirág(sebgyógyító, hámképző)

FONTOS!!!

A szőrtelenítést követő napokban is fokozottan ápoljuk bőrünket, amennyiben nem kap kellő hidratáló, tápláló anyagot és Uv-fény éri, pigmentfoltok alakulhatnak ki, (különösen az arcon, szemöldök, felső ajak/bajusz területén) melyek megszüntetése 100%-osan nem garantált. Érdemes hát megfogadni a jótanácsot!:)

» Miért és hogyan érdemes radírozni az arcom? A testre is használható ugyanaz a termék?

Az arcápolás, bőrápolás egyik legfontosabb része a rendszeres bőrradír/peeling használata. Azonban ezt sem szabad túlzásba vinni! Arcon, nyakon és a dekoltázs területét heti egy alkalommal ajánlott felfrissíteni egy kellemes radírozással, testünket lehet sűrűbben is, de csak akkor, ha a dörzsanyag ezt lehetővé teszi.

A túl gyakori radírozás érzékennyé teszi a bőrt, okozhat kellemetlen kiütéseket, apró hámsérüléseket! 

Léteznek szemcsés arcradírok, ezek általában intenzív hatású erős dörzs-anyagot tartalmaznak, mint például a sárgabarack mag-, dióhéj-, mandulahéj-őrlemény. Ezeket erős hatásuk miatt csak heti egy alkalommal használhatjuk!Nedves bőrbe, körkörös mozdulatokkal pár percig masszírozzuk, majd lemossuk.

Picit gyengébb, mégis dörzshatást biztosító radírok, melyek poli-etilén gömböcskéket tartalmaznak, és általában habzó zselé formában kerülnek a polcokra, testre is használhatók, akár heti két alkalommal. Szintén nedves bőrre felvisszük, pár perc masszázs, majd lemossuk.

Végezetü, de nem utolsósorban a peelingek következnek, elnevezésük az angol "peel" szóból ered, mely hámlasztást/hámozást jelent. Ezek a termékek általában krém formájában kaphatóak és különböző gyümölcs-savakkal, enzimekkel dúsítottak, melyek a hámoldó hatást biztosítják (savas kémhatásuknak köszönhetően megbontják az elhalt, száraz bőrt). Száraz bőrre felvisszük vékony rétegben, az adott hatóidő után (5-8 perc) lemosható. Használatuk aká heti 2-3 alkalkmra is tehető, adott bőrállapottól függően!

Testápolás során a testradír leginkább erős dörzs-anyaggal dúsított (lsd. feljebb), vagy tengeri sóval, olívamag-őrleménnyel készítik, melyet olajban, vagy krémes fázisban elkeverve csomagolnak. A száraz, érdes területeket (könyök, térd) lehet sűrűbben radírozni.
Minden esetben érdemes utána picit több hidratáló krémet , testre pedig testápolót használni, meghálálja bőrünk!

» Száraz a bőröm, és már régóta nem találok megfelelő krémet. Próbáltam érett bőrre ,nagyon száraz bőrre ajánlottat, de egyik sem hozta meg a várt hatást. Mit használjak?

A száraz bőr számos vendégnél előfordul, hiszen a legfőbb probléma, a vízhiány jelentkezik szinte először a kor haladtával. Nem mindegy azonban, hogy ilyenkor mit használunk! Gyakran az első választás egy igazán gazdag,tápláló, már-már zsírosnak modható krém, ami kétséget kizáróan nem jó az adott bőrtípusnak. A felszíni vízhiány enyhítésére és ápolására leginkább a krém-gél elnevezésű termékek, hidratáló gélek/krémek és könnyű szérumok nyújtanak segítséget. Érdemes kipróbálni a nedves bőrbe való bemasszírozást, higgye el, sokkal frissebb, ápoltabb érzést kap és megszűnik a kellemetlen feszülés!

» Problémás a bőröm, de nem szeretem a gőzölést. Mit ajánl?

A tisztító kezelések egyik legfontosabb fejezete a felpuhítás, mely leggyakrabban gőzöléssel történik.

A felpuhítás célja a kozmetikus munkáját megkönnyítve, fellazítja a bőrt, ezáltal kevesebb fájdalomérzettel jár a tisztítás.Általában a nyári melegben nem közkedvelt ez az eljárás, és a fiatal fiú-, férfi vendégek sem kedvelik.

Azonban ezt a gyártók is tudják, így számos változat van a megfelelő felpuhításhoz, enzimes, gyümölcssavas termékek remekül dolgoznak és a megfelelő allapotra hozzák a bőrt. Nem jár kellemetlenséggel sem a termék alkalmazása, a tisztítást pedig félidőre csökkenti.

Egyéb megoldása felpuhító borogatás. Ez egy több rétegből álló pakolás, felpuhító peeling-folpack-meleg törülköző-fólia kombinációja. Ilyenkor a meleg dunszt-hatás érvényesül, ezáltal lesz könnyen tisztítható a bőr.

Munkám során kipróbáltam a peeling-folpack kombinációt is, mely szintén jól működik és az olyan vendégek is szeretik, akiknek fóbiájuk van!

Elektrokozmetikai megoldásként pedi az ú.n. dezinkrusztáció szolgál, ilyenkor szintén a bőr felső rétegét "szappanosítjuk" el, hogy a későbbiekben könnyen tisztítható legyen.